Yaşam alanlarının konforunda etkili rol oynayan bölümlerden birisi çatıdır. Dolayısıyla dış etkenlerden ve hava koşullarından fazlasıyla etkilenen çatılar için yalıtım yapılması oldukça önemlidir. Çatı izolasyon işlemi sayesinde su sızıntısı gibi problemleri önleyebilmenin yanı sıra enerji verimliğini artırmak da mümkün olur. Peki çatı izolasyonu nasıl yapılır ve hangi malzemelere ihtiyaç duyulur? Siz de doğru bir çatı izolasyonu için dikkat etmeniz gereken detaylara göz atabilirsiniz.
Çatı İzolasyonu Nasıl Yapılır?
Çatı izolasyonundan verimli bir sonuç almak için işlem en doğru şekilde yapılmalıdır. Eksiksiz bir izolasyon için takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:
- İlk aşamada, güvenliğiniz için İş Güvenliği talimatlarına uygun çalışıldığından emin olun.
- Çöp ve toz kalıntılarından arındırılarak yalıtıma hazır hale getirilmelidir.
- Hava kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilerek çatı için ideal hava akışının sağlandığından emin olunmalıdır.
- Profesyonel bir ekip tarafından çatı yapısı ve genel özellikleri göz önünde bulundurularak uygun malzeme seçimi yapılmalıdır.
- İzolasyon türünün belirlenebilmesi için çatı altında bulunan tavan arasının incelenmesi gerekir.
- Uygun malzeme seçimi yapıldıktan sonra, malzemeler boşluk kalmayacak şekilde tavan arasına yerleştirilir.
- Çatı yalıtım malzemelerinin montajı sırasında elektrikli ekipmanlar ve izolasyon malzemeleri arasındaki uzaklık ayarlanmalıdır. Böylece olası kazalar için önlem alınmış olur.
- İzolasyon malzemelerini neme karşı korumak için suya dayanıklı ürünler ile kaplamak gerekir. Bu noktada su yalıtım boyası pratik bir çözüm olabilir.
- En son adımda herhangi bir boşluk ve çatlak alan kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir.
Çatı İzolasyon Malzemeleri Nelerdir?
Teknolojinin gelişmesine paralel olarak çatı izolasyon malzeme üretimi de çeşitlendirilmiştir. İzolasyon işlemini sürekli yenilemek zorunda kalmamak için dayanıklı ve kaliteli malzemelerin seçilmesi önemlidir. Çatının yapısına göre kullanılabilecek malzeme çeşitleri şunlardır:
- Kolay uygulanabilir olmasıyla öne çıkan kauçuk esaslı bitümlü likit membran, en sık kullanılan çatı izolasyon malzemeleri arasında yer alır.
- Bariyer görevi gören akrilik sıvı membran üretiminde modern teknolojiler kullanılır. Kullanıma hazır halde bulunan bu malzeme, çatının su sızıntıları ve UV ışınlarından korunması için etkili bir çözüm olarak tercih edilebilir.
- Özellikle birleşim noktalarında kullanılırken profesyonellik gerektiren bitümlü membran, uzun ömürlü bir malzeme seçeneğidir. Tamamen kuru olan alanlara bitüm esaslı levhalar ile birlikte uygulaması yapılabilir.
- En sık kullanılan yalıtım tekniklerinden bir diğeri poliüretan enjeksiyondur. Suyun çatıdan akmasını önlemek ve betonda meydana gelen çatlakları kapatmak için yapılan bu işlem sayesinde su sızıntısı sorunu önlenebilir.
- Yatay yüzeylerde işlev gören ve uygulandığı bölgenin neme dayanıklı bir form kazanmasını sağlayan poliüretan likit membran, su geçirmeyen kaplama malzemelerinden biridir. Sert hava koşullarına karşı çatının dayanıklılığını artırmak için tercih edilebilir.
Yapıların çatısında meydana gelen su sızıntıları ertelenmemesi gereken bir durumdur. Çatının ömrünü uzatmak ve evinizin değerini artırmak için ihtiyacınız olan kaliteli su yalıtım malzemeleri ve çatı izolasyon boyasına Polisan sayesinde ulaşabilirsiniz. Seçeneklere göz atarak ihtiyacınız olan en doğru malzemeye kolaylıkla seçebilirsiniz.