Su bazlı boya, kusursuza yakın yapısı ve dokusu nedeni ile son yıllarda en fazla tercih edilen boya türleri arasında yer alır. Kokusuz bir boya türü olan su bazlı boya, su ile inceltilerek uygulandığı için koku yapmaz ve günlerce havalandırma gerektirmez. Bu nedenle solunum rahatsızlıkları ve alerjik problemleri olan kişiler için en uygun boya çeşididir. Su bazlı boyalar kokusuz oldukları gibi aynı zamanda hızlı kuruma özelliğine de sahiptir. Boyama işlemi bittikten sonra hızla kurur ve boyanan bölge tekrar kullanılabilir hale gelir. Aynı zamanda su ile inceltilmesi nedeniyle bu tür boyaların uygulanması oldukça kolaydır. Doğru bir fırça veya rulo kullanarak kolayca boyama yapılabilen su bazlı boyalar, kolay uygulanabilir olması sayesinde işçilik gücünü minimuma indirir. Kalıcılığı oldukça fazla olan su bazlı boyalar, uzun vadeli kullanım sağlar. Sahip olduğu yapısı gereği uzun süreler canlılığını korur ve rengi solmaz. Ayrıca leke tutmayan ve kolay temizlenebilen bir boya türüdür. Bu da uzun süreli kullanım sağladığını gösterir ve uzun vadede ekonomiktir.
Su bazlı boya çeşitleri mat boya, soft mat boya, yarı mat boya, parlak boya ve yarı parlak boya olarak 5 adettir. Halk arasında plastik boya olarak da adlandırılan su bazlı mat boyalar kaygan bir yapıya sahip olmadıkları için mat boya olarak adlandırılır. Su bazlı mat boyalar, kapatma gücü olarak yüksektir ve yüzeyde tok bir görüntü bırakır. Bu nedenle mat boya ile boyanan duvarların ıslak bezle silinmesi tavsiye edilmez. Silinmesi durumunda renk ve parlama kaybı oluşabilir.
Parlaklık derecesi yarı mat ve mat arasında olan ve özel bir dokuya sahip olan boyalara soft mat boyalar denir. İki kategori arasında bulunmasına rağmen silinebilme özelliğine sahip boyalar uygulandığı bölgede kadifeye benzer özel bir doku oluşturur.
Halk arasında saten boya olarak adlandırılan yarı mat boyalar alçı ya da macun ile düzeltilen yüzeylere dekoratif amaçla uygulanır. Kaygan yapıda olan saten boyaların tam silinebilir boya özelliği bulunur. Buhar geçirgenliği ve su itme özellikleri sayesinde su boya tarafından emilir. Bu sayede lekeler kolayca silinir ve suyun boyaya ulaşmasına izin verilmez. Yarı mat ve soft boyalar su ile kolay şekilde temizlendikleri için iç cephe boya olarak kullanılabilir.
Solvent bazlı boyalar, temel olarak tiner, toluen ve etil glikol gibi solvent bazlı çözücüler kullanılarak inceltilen boya türlerindendir. Yapıları nedeniyle hatırı sayılır miktarda uçucu organik kimyasallar barındırırlar. Bu nedenle bu boya türlerinin atıkları genel olarak çevreye zararlıdır. Tehlikeli ve yanıcı sınıfa giren bu atıklar, yüksek ısıl içeriği ve atıkların geri dönüşümü gibi alanlarda değerlendirilmesi mümkündür. Ekolojik olarak su bazlı boyalara göre tehlikeli olarak sınıflandırılır. Solvent bazlı boyalar uygulandıkları mekanda koku bıraktıkları için boyanan bölgelerin havalandırılması ve uygulamanın maske ile yapılması tavsiye edilir. Solvent bazlı boya, suya dayanıklı olduğu için dış cephe boya olarak kullanılabilir. Solvent bazlı boya su bazlı boyalara göre çok daha uzun sürede kurur. Temizliği ise su ile yapılmadığı için kimyasal çözücülere ihtiyaç duyulur. Özellikle astım hastaları, alerjisi olanlar ve çocuk sahibi ailelerin evlerini solvent bazlı boya ile boyamaması tavsiye edilir.
Solvent boyalar iki türden oluşur. Duvar boyası olarak kullanılanlar saten boyalar metal yüzeylerde kullanılanlar ise yağlı boyalardır. Alkid esaslı olarak üretilen solvent bazlı duvar boyalarının kapatıcılığı çok yüksek olup, pürüzlü yüzeyleri kusursuzlaştırmak için kullanılır. Solmayan yapıları sayesinde her renk duvarda uzun süreli kalıcılık sağlar. Aynı zamanda rutubet ve nemi önleyen yapıya sahip solvent bazlı duvar boyaları, banyolarda kullanım için daha fazla tercih edilir.
Solvent bazlı ahşap ve metal boyaları, dayanıklı yapıları sebebiyle dış ve iç mekanlarda kullanılır. Metal ve ahşap gibi materyaldeki yüzeylerin pürüzsüz ve akıcı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Dekoratif, dayanıklı ve uzun süreli kullanım sağlayan bu boyalar, parlak, silinebilir ve paslanmayı önleyen içeriğe sahiptir.
Solvent bazlı boyalar fabrika, tamirhane ve çok kirlenen apartman boşlukları gibi alanlarda çok sık tercih edilir. Hızlı kuruma özelliği bulunmayan solvent bazlı boyalar genellikle pencere, iç kapı, mutfak, banyo gibi alanlarda kullanılır. Polisan’ın özel amaçla üretilen solvent bazlı boyaları UNIVERSAL, TITANIUM, POLİMETAL VE EMPRENYE’dir. Bu ürünler işçiliği azaltarak zamandan tasarruf etmeyi sağlar.
Siz de ihtiyacınız olan tüm boya çeşitlerini, astar, tiner, vernik, ısı yalıtımı ve daha birçok ürünü yüksek kalitesi ve farklı özellikleri ile Polisan’da bulabilirsiniz.
Sitemizin işlemesini sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Polisan Kansai Çerez Aydınlatma Metni'ni incelemenizi rica ederiz.