Boya Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler


boya-yapmadan-once-hazirlik-dikkat-edileceklerBirçoğunuz için boya yapmak gözünüzde büyüyen zahmetli bir iş olabilir, fakat boya yapmadan önce dikkat edilmesi gereken tüm detaylara hakim olursanız hem işiniz büyük oranda kolaylaşacak hem de duvar boyası yapmak çok daha keyifli bir hâl alacaktır.

Peki farklı püf noktaları olan iç cephe boya işleminde hangi ipuçlarını bilmeniz işinizi kolaylaştırır? 

Boya yapmak ile ilgili aklınızda hiçbir soru işareti kalmaması için konuyu farklı başlıklar altında ele alarak adım adım ilerleyelim.

Eski Duvar Boyası Varsa Dikkat!

İşlem yapmak istediğiniz duvar önceden boyanmış ise öncelikle dökülen boyaları ve kâğıt kalıntılarını çıkarmalısınız. Şayet varsa duvardaki çatlakları macun ile kapatmalı ve macunun kurumasını beklemelisiniz. Duvardaki çatlakları spatula kullanarak kapattıktan sonra zımparalama işlemi yapmalısınız. Zımparalama işlemini de tamamlamanızın ardından nemli bir bez yardımıyla iç cephe boya yapacağınız alanı tozlardan arındırarak pürüzsüz bir görünüme kavuşturmalısınız.

Boyamaya başlamadan önce hiçbir şekilde atlamamanız gereken adım ise astar uygulamasıdır. Astar boya ile yapacağınız söz konusu uygulama boyanın duvarda daha iyi tutunmasını ve boyanın kalıcı olmasını sağlıyor. Astar boyayı duvarınıza rulo fırça yardımıyla sürebilirsiniz.

Alt Boyaya Göre Yeni Boya Seçiminin Önemi

boya-yapmadan-once-dikkat-edilmesi-gerekenler-polisan

Duvarda önceden kalan boyanın türünü doğru belirlemek de boyama işleminin kalitesi açısından son derece önemlidir. Daha önceki boyanız su ya da solvent bazlı bir boya olabilir.  Su bazlı boya daha mat ve pürüzlü bir görünüme sahip olduğu için rahatlıkla anlaşılabilir. Solvent kullanılarak inceltilen yağlı boyayı ise parlak ve pürüzsüz görünümü sayesinde kolayca fark edebilirsiniz. 

İç cephe boya seçiminde ise beklentilerinize göre seçim yapmanızda yarar var. Boyama yaptığınız odada ya da evin tamamında yoğun bir koku istemiyorsanız dış etkenlere karşı dirençli akrilik boyayı (su bazlı boya) tercih etmenizi öneririz. Fakat koku sizin için problem değilse ve kolay silinebilir bir boya arayışındaysanız yağlı boyaya yönelmenizi tavsiye ederiz. Zira solvent bazlı boyalar (yağlı boya) pürüzsüz bir görünüm sağladığı gibi temizliği de oldukça pratik hale getirir.

Mekân Hazırlığı

Boyama işleminden önce evinizi hazır hâle getirmelisiniz. Kendinize rahat bir alan açmak için mobilyaları odanın ortasına getirmeli ya da dışarı çıkarmalısınız. Daha sonra duvardaki tablo ve süsleri kaldırmanız gerekiyor.

Eşyaların üstünü eski çarşaf ya da naylon örtüyle kapattıktan sonra zemine gazete kâğıtları sererek yere boya sıçraması sonucu oluşabilecek olası kirliliğin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca boya sırasında size engel olabileceğini düşündüğünüz priz ve anahtarları maskeleme bandı kullanarak kapatabilir, tavandaki avizeleri sökebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra iç cephe boya işlemine, su bazlı boya ya da yağlı boya kullanmanız fark etmeksizin, tavandan başlamalı ve uygulamayı aynı yönde yapmalısınız. Öte yandan duvarların birleşim yerleri ve köşeler ise parmak fırçayla boyanmalıdır.

Sizinle paylaştığımız ipuçlarından sonra boya yapmak artık gözünüzde büyümeyecek! Önerilerimiz boya yaparken eğlenmenizi de sağlayacağı için boyama işlemini geniş bir zamana yayabilirsiniz. Zira acele etmeden, tavsiyelerimizi dikkate alırsanız boya yapmaktan büyük keyif alacaksınız.

Sitemizin işlemesini sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Polisan Kansai Çerez Aydınlatma Metni'ni incelemenizi rica ederiz.