Duvardaki Rutubet Nasıl Önlenir

Genelde eski binalarda daha yaygın olarak görülen rutubet, beraberinde birçok sorunu da getirir. Yalnızca görsel olarak değil sağlık açısından da problemlere neden olan rutubetin oluşumunu önleyebilir veya var olan sorunları giderebilirsiniz.

Duvardaki Rutubet Neden Oluşur?

Rutubet yani nemin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir. Bu sıvılar, içerideki sıcak havanın etkisiyle buharlaşır ve evdeki nem miktarını artırarak iç duvarlarda terleme yapar ayrıca patlayan veya sızdıran su boruları ve akan çatı sonucu iç duvarlar ıslanır ve rutubete neden olur.

Rutubet Olduğunu Nasıl Anlarız?

Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir. Özellikle yeterince havalandırılmayan rutubetli odalarda çürük benzeri bir koku hakim olur. Bu çürük kokusu dolap kapaklarını açtığınızda da karşınıza çıkabilir.

 

tavanda rutubet

 

Rutubet Önlemede Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Rutubeti önlemek için ilk olarak ısı farkının etkisi kaldırılmalıdır. Bunun için tüm evi uygun yalıtım malzemeleriyle kaplamak gerekir ayrıca rutubeti önlemek için bazı basit yöntemler de vardır:

  • Evi sık sık havalandırarak nemli havayı uzaklaştırın.
  • Mümkün olduğun sürece çamaşırlarınızı dışarıda kurutun.
  • Odanın içinde çok fazla bitki yetiştirmeyin.
  • Nem alıcı cihazlardan faydalanın.
  • Isıtma ve su tesisatını kontrol ettirin.
  • İç mekanda rutubet önleyici boya kullanın.

 

Küf Önleyici Boya ile Rutubet Nasıl Önlenir?

Küf önleyici boya çeşitlerinden Polisan Elegans iç cephe boyalarının su iticiliği ve buhar geçirgenliği yüksektir. Bu sayede rutubet oluşumunu engellemeye yardımcı olur. İçeriğindeki silikon ve reçine nemden kaynaklı boya kabarmaları olmaz.

Size daha iyi yaşam koşulları sunmayı amaçlayan Polisan’ın Elegans Extra Soft Mat; test edildiği virüs ve bakteriler üzerinde %99,9 oranında etkili, yüksek performanslı iç cephe boyasıdır. Elegans Extra Soft Mat kullanılan duvarlarda yalnızca küf ve mantar değil pek çok zararlı mikroorganizmalar var olamaz.

Antibakteriyel önleyici Polisan Elegans iç cephe boyası sayesinde yaşam alanlarınızı daha hijyenik hale getirebilirsiniz.

Sitemizin işlemesini sağlamak için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi almak için Polisan Kansai Çerez Aydınlatma Metni'ni incelemenizi rica ederiz.